Deze keer stapte ik niet alleen op de bus, mijn vader vergezelde me, op mijn vraag, op de tocht (samen met een 30-tal mede-premies).
We bezochten twee projecten in West-Vlaanderen:
Het eerste project was 'de Zonne-arc' (www.zonnearc.be of youtube kanaal Willy Zon Lievens) , ontworpen door de sympathieke en eigenwijze 'uitvinder' Willy.
Willy en zijn vrouw werken sinds 1984 aan hun project. Het doel: off-the-grid leven!
Met de komst van de Tesla Powerwall, lijkt het volledige afsluiten van het electriciteitsnet eindelijk een feit!
Op de Zonne-Arc is geen aansluiting voor water en riolering en er is al vele jaren een negatieve elektriciteitsrekening.
De zonne-arc heeft een composttoilet, zonneboilers, regenwaterfilters, een passief-huis waar goed over nagedacht is, zonneovens, een windgenerator, natuurlijk ventilatiesysteem, noem maar op. Alles is bovendien betaalbaar door de handigheid, het technisch vernuft en het gezonde verstand van Willy.
Zonne-Arc |
Het tweede project was het voedselbos 'De Woudezel' van Diderik Clarebout in Merkem.
6ha voedselbos, rotatiegrazen, permacultuurtuin enz.
Diderik vertelde ons over natuurlijke successie, verstoringsbeheer, geënte shiitakes op levende eiken, enten op lijsterbes en meidoorn...
Een mooi voorbeeld van hoe je de natuur d.m.v. observatie, kunt bijsturen om eetbare gewassen in je voedselbos goed te laten gedijen.
Diderik ziet bijvoorbeeld dat kamperfoelie het goed doet in een bepaald deel van zijn voedselbos en plant daar eetbare familieleden van kamperfoelie aan (zoals honingbes).
Zaaien van éénjarigen gebeurt door de verschillende zaden te mengen in een emmer aarde en dan het zaad-aardemengsel breedwerpig zaaien in de verhoogde bedden (waar reeds vaste planten in uitgeplant staan om de latere successie naar een houtig bed met vast planten te kunnen controleren).
De Woudezel |
Lekkere hapjes bij De Woudezel |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten